Mulato chilli celé sušené 30 g TheChilliDoctor

Novinka
Mulato chilli celé sušené 30 g TheChilliDoctor
Mulato chilli celé sušené 30 g TheChilliDoctor
Mulato chilli celé sušené 30 g TheChilliDoctor
89,0 Kč s DPH
79,5 Kč bez DPH
ksKoupit
Dostupnost:
Skladem
Kdy zboží obdržím, pokud nyní objednám?
Osobně v Prostějově
ihned
Přepravní společností:
zítra
KódW211
Popis

S celými sušenými papričkami Mulato dokážete v kuchyni hotové zázraky. Jedná se o tmavě fialové až černé přezrálé plody odrůdy Poblano.
Jejich plná, vyzrálá a sladká chuť s podtóny čokolády, lékořice, třešní a kávy si skvěle rozumí se slanými i sladkými jídly.
Těm navíc propůjčí krásně tmavou barvu a mírnější pálivost, která u stolu nezaskočí ani úplné chilli začátečníky.

Složení Mulato chilli papričky 100 %.
Pálivost 1 
SHU jednotky 2 500
Země původu Mexiko

Mulato chilli celé sušené 30 g
Tmavé chilli, které si oblíbíte
Mulato jsou sušené Poblano papričky odrůdy Capsicum annuum (papriky roční), které pochází z mexického města Pueblo.
To bylo v historii klíčovým španělským koloniálním místem a sehrálo důležitou roli v utváření tradičních mexických pokrmů.
Také proto patří Mulato papričky, spolu s Ancho a Pasilla, k tzv. "Svaté Trojici" mexické kuchyně a jsou běžně používány.

Vysušené jsou asi 5 cm dlouhé, ploché a vrásčité. Charakteristická je jejich tmavá až černá barva, kterou pak získává i jídlo. Jejich pálivost se pohybuje okolo 2 500–3 000 SHU, což znamená jediné – jejich použití se rozhodně nemusíte bát v žádném jídle.

Papričky, s jejichž sklizní se vyplatí počkat
Mulato mají velmi blízko k Ancho papričkám, které jsou také sušenou verzí Poblano papriček. Jaký je mezi nimi tedy rozdíl? Záleží na tom, ve které fází zrání se tmavě zelená Poblano paprička usuší, a kdy je sklizena.
Na Ancho se používají ty, které dozrály v lehce načervenalou barvu. Jakmile jsou Poblano téměř přezrálé, přechází v tmavě hnědou barvu a jsou sklízeny k sušení na Mulato papričky.
Právě díky delší době zrání získávají plnější, komplexnější a vyzrálejší chuť než Ancho. Jsou také více pálivé. U chilli papriček totiž platí, že čím zralejší jsou, tím větší hřejivosti dosahují.

Mulato papričky mají opravdu mírnou pálivost a sladkou chuť s podtóny čokolády, lékořice, třešní a kávy. V jejich chuti lze rozpoznat také náznak švestek (stejně jako u Ancho papriček).
Asi si dokážete představit, jaké zázraky dokáží v kuchyni udělat. Jídlu dodávají tmavě hnědou barvu a robustní chuť, která může připomínat černé pivo, zejména v dušených masových pokrmech.

Mulato v kuchyni
Mulato se nejčastěji objevují v tradičních mexických jídlech, jako je například "mole" omáčka. Tato hnědá čokoládovo-pikantní omáčka je ideální k bílému i tmavému masu a svou charakteristickou barvu získává právě díky Mulato papričkám.

Skvěle se hodí do enchiladas, omáček, polévek, dušených pokrmů nebo ke kuřecímu masu s rýží. Díky své čokoládovo–ovocné nasládlé chuti a mírné pálivosti jsou ideální do sladkých čokoládových dezertů, pro dochucení zmrzliny a skvěle chutnají v kombinaci s čerstvým ovocem, jako jsou například maliny nebo červený pomeranč.

Pro dosažení lepší chuti, je před použitím samotným vhodné Mulato papričky krátce orestovat na zahřáté pánvi, po dobu asi 10–20 sekund. Můžete je i rehydratovat, stačí zalít horkou vodou a počkat 10 minut. Nenechte je však namáčet déle, mohly by vám hořknout.

Doporučujeme ponechat si zbylou tekutinu z výluhu, protože právě u jemnějších aromatických papriček absorbuje skvělou chuť. Tekutinu potom můžete využít na podlití masa, do polévek nebo omáček.

Pokud byste si chtěli z Mulato papriček vykouzlit pravou mexickou lahůdku, doporučujeme je rehydratovat, zbavit semínek a naplnit směsí z okořeněné strouhanky, sýru a krevet.
Takto plněné Mulato papričky poté osmažte na pánvi a podávejte s omáčkou podle vlastní chuti.