Chipotle chilli vločky 30 g TheChilliDoctor

Novinka
Chipotle chilli vločky 30 g TheChilliDoctor
Chipotle chilli vločky 30 g TheChilliDoctor
Chipotle chilli vločky 30 g TheChilliDoctor
89,0 Kč s DPH
79,5 Kč bez DPH
ksKoupit
Dostupnost:
Skladem
Kdy zboží obdržím, pokud nyní objednám?
Osobně v Prostějově
zítra
Přepravní společností:
pozítří
KódF411
Popis

Drcené vločky aromatických Chipotle jsou nezaměnitelné pro svou výraznou kouřovou vůni, kterou zkrátka musíte zažít na vlastní čichové buňky.
Uzenou chuť se sladkými podtóny čokolády a ořechů získávají tyto sušené verze plně zralých papriček Jalapeño díky pekanovému dřevu, na kterém udí.

Složení Chipotle (uzené Jalapeño) chilli papričky 100 %.
Pálivost 3
SHU jednotky 20 000
Země původu USA

Chipotle chilli vločky 30 g
Pěkně vyuzená a neskutečně voňavá
Posuňte svá jídla na zcela novou úroveň. Tahle aromatická lahůdka se o to postará. Jedná se o uzenou a sušenou verzi plně zralých Jalapeño papriček.
Ve skutečnosti, asi 20 % veškeré produkce Jalapeño se spotřebuje právě na výrobu Chipotle. Což je dobře, protože my tuhle chilli záležitost milujeme a vy budete určitě taky!

Chipotle mají tmavě hnědou až černou barvu a výraznou kouřovou chuť se sladkými podtóny čokolády a ořechů.
Právě chuť ořechů získávají tyto papričky díky pekanovému dřevu, na kterém se ty pravé udí. Jedinečná je také jejich sladko-uzená vůně.

Paprička je slabě hřejivá. Se svou pálivostí okolo 10 000–23 000 SHU je srovnatelná např. s francouzskou papričkou Espelette, mexickou Guajillo, maďarskou feferonkou nebo s omáčkou Tabasco.

Od císařského stolu do celého světa
Jalapeño jsou, jako jedny z mála chilli papriček, hodně šťavnaté a dužnaté, což znesnadňuje jejich sušení. Z toho důvodu se Jalapeño nejprve uzením dehydratují, a až poté usuší.
Tuto metodu poprvé u papriček použili Aztékové, kteří zjistili, že Jalapeño nelze sušit na slunci, jako ostatní chilli. Tak začali tyto papričky udit podobně jako maso.
Navíc se díky tomu nekazily tak rychle a mohly být po dlouhou dobu skladovány. Takto zpracované Jalapeño se staly v Aztécké říši vysoce ceněnou surovinou a bylo využívány i na přípravu jídel pro císařské ceremoniály.

Až donedávna byly tyto uzené papričky dostupné převážně na trzích ve středním a jižním Mexiku.
Jejich popularita však rostla i v zahraničí, především v USA a Kanadě.
Výroba a zpracování Jalapeño papriček se tak začalo rozšiřovat i do severních oblastí Mexika, aby mohl být lépe zásobován jihozápad Spojených států.

Chipotle v kuchyni
Díky svému aroma a chuti bývají Chipotle dominantní ingrediencí mnoha mexických jídel. Dochutit s nimi můžete hovězí, kuřecí nebo vepřové steaky.
Skvěle se doplňují s fazolemi, čočkou a vejci. Jejich výraznou chuť oceníte také v marinádách na grilování, v salsa omáčkách, v nakládané zelenině nebo v různých dipech.

Pokud vám Chipotle přijdou v jídle málo pálivé a chcete přidat o trochu více ostrosti, lze je dobře kombinovat s Jalapeño nebo Cayenne papričkami. 

Kombinujete rádi sladké moučníky a chilli? A už jste vyzkoušeli přidat do dezertu papričku uzenou? Netradiční chuť dodají například brownies nebo nejrůznějším čokoládovým dortům.