Teja chilli celé sušené 30 g TheChilliDoctor

Novinka
Teja chilli celé sušené 30 g TheChilliDoctor
Teja chilli celé sušené 30 g TheChilliDoctor
Teja chilli celé sušené 30 g TheChilliDoctor
Teja chilli celé sušené 30 g TheChilliDoctor
Teja chilli celé sušené 30 g TheChilliDoctor
49,0 Kč s DPH
43,8 Kč bez DPH
ksKoupit
Dostupnost:
Skladem
Kdy zboží obdržím, pokud nyní objednám?
Osobně v Prostějově
zítra
Přepravní společností:
pozítří
KódW215
Popis

Papričky Teja patří v Indii mezi nejpálivější. A co se týče přípravy místního kari, tak i k těm nejoblíbenějším.
Za tímto poměrně technickým názvem se skrývá skupina kultivarů Guntur chilli, která zahrnuje papričky podobné chuti a pálivosti.
V kuchyni oceníte celé sušené plody Teja zejména při přípravě autentických indických, thajských, čínských i amerických jídel.

Složení Teja chilli papričky 100 %.
Pálivost 3 
SHU jednotky 100 000
Země původu Indie

Teja chilli celé sušené 30 g
Opravu pálivé papričky z Indie
Indická pálivá smršť, bez které se neobejde žádné správné kari. Nebo jakékoliv zdejší tradiční jídlo. V Indii totiž patří toto chilli mezi nejpálivější a ve světě k tomu nejvyhledávanějšímu.

Teja odrůdy Capsicum annuum (papriky roční) jsou tenké papričky dlouhé 5–12 cm, jejichž pálivost se pohybuje okolo 50 000–100 000 SHU.
Mají silně ostrou pikantní chuť. Ačkoliv jsou nejčastěji spojovány s Indií, která je v současnosti jejich největším producentem, a kde byly poprvé asi v 15. století představeny, jejich původ se připisuje Jižní Americe.

Jak se pěstuje kvalitní chilli?
Teja chilli spadají do skupiny kultivarů indických papriček Guntur chilli (nazvané podle stejnojmenného regionu v provincii Andhra Pradesh, kde se pěstují), která zahrnuje více kultivarů červených papriček podobně výrazné chuti i pálivosti (například Guntur Sannam, 273 chilli a další).

Indie je celosvětově největším producentem chilli papriček a ze zmíněné provincie Andhra Pradesh, kde se pěstují i Teja papričky, pochází téměř polovina veškeré indické produkce.
Pěstování papriček tu věnují náležitou pozornost a péči. Před asi 40 lety dokonce nedaleko Gunturu vznikla Regionální výzkumná stanice zabývající se kultivací chilli papriček.
Není proto divu, že indické papričky jsou ve světě tak oblíbené a vyhledávané.

Odhalte tajemství nejlepšího indického kari
Papričky Teja jsou nepostradatelnou součástí mnoha indických, thajských, čínských i amerických jídel, ale jejich výrazná chuť a intenzivní pálivost je oblíbená úplně po celém světě.
Kromě kari a různých asijských masových a zeleninových pánví si jejich chuť určitě zamilujete v polévkách nebo dušených masových pokrmech. Do kuřecího kari potom doporučujeme přidat kokosové mléko a mák.
Teja papričky tyto ingredience krásně zvýrazní a skvěle doplní svou pálivostí.

Celé sušené papričky Teja je pro jejich další zpracování a zvýraznění chuti nejlepší krátce orestovat na mírně zahřáté pánvi (cca 20–30 sekund) a rehydratovat namočením do horké vody asi na 20 minut.
Takto upravené je můžete snadno rozmačkat nebo rozmixovat a použít jako základ pro pálivé omáčky, pyré, salsy apod.