Naga Bhut Jolokia chilli celé sušené 10 g TheChilliDoctor

Novinka
Naga Bhut Jolokia chilli celé sušené 10 g TheChilliDoctor
Naga Bhut Jolokia chilli celé sušené 10 g TheChilliDoctor
Naga Bhut Jolokia chilli celé sušené 10 g TheChilliDoctor
Naga Bhut Jolokia chilli celé sušené 10 g TheChilliDoctor
99,0 Kč s DPH
88,4 Kč bez DPH
ksKoupit
Dostupnost:
Skladem
Kdy zboží obdržím, pokud nyní objednám?
Osobně v Prostějově
zítra
Přepravní společností:
pozítří
KódW203
Popis

Těmto voňavým indickým papričkám se také přezdívá Ghost chilli.
Jejich intenzivní a přetrvávající pálivost vás totiž bude pronásledovat ještě pěkně dlouho.
Zkrátka, naše drcené vločky papriček Naga Bhut Jolokia vás rozhodně neodbydou.
Jejich svěží ovocná chuť připomíná zelená jablka a meruňky a ideálně se proto doplňují se sladkými, ovocnými či zeleninovými jí

Složení:  Naga Bhut Jolokia chilli papričky 100 %.
Pálivost  5
SHU jednotky 1 041 427
Země původu Indie 

Naga Bhut Jolokia chilli celé sušené 10 g
První paprička na světě, která pokořila hranici 1 milión SHU
Špičatá hvězda mezi papričkami. Její pálivost dosahuje až 1 041 427 SHU.
Až do roku 2007 byla po dlouhou dobu tato paprička považována za nejpálivější ze všech.
Byla první, která překročila hranici 1 miliónu SHU a způsobila tím ve světě pořádný poprask.
O pět let později byla v Jižní Karolíně zkřížena s červenou papričkou Habanero, čímž vznikla současná držitelka oficiálního rekordu v nejpálivější papričce světa, vyšlechtěná Carolina Reaper s pálivostí jednou tak větší, než má samotná Bhut Jolokia. Že se ve světě chilli překonává jedna pálivost za druhu svědčí i fakt, že od roku 2016 již není Bhut Jolokia ani v první desítce nejpálivějších.

Nenechte se ovšem tímto příběhem jedné překonané papričky zmást. Její intenzivní a dlouho trvající pálivost zamotá (a zavaří) hlavu nejednomu chilli profíkovi.

Druhově se jedná o hybridního křížence odrůdy Capsicum chinense (papriky čínské)a Capsicum frutescens (papriky křovité). Pochází z Bangladéše a pěstuje se převážně v indických regionech.

Indický pomocník v léčitelství i v boji s divokou zvěří a duchy
Je známá také jako Naga Jolokia nebo Ghost chilli. Právě označení "ghost" (neboli duch) získala ve spojitosti s indickou mytologií, která věří, že člověk se po smrti stane duchem.
Aby se tento duch neproměnil v démona, používali Indové ve svých rituálech právě chilli papričky. Po mnohá léta se snažili najít tu nejpálivější, která by měla proti démonům největší ochrannou sílu.
A Bhut Jolokia tuto úlohu spolehlivě zastala.

Kromě dochucení mnoha běžných i tradičních pokrmů, má v Indii tato paprička díky svým unikátním vlastnostem všestranné využití.
V léčitelství se využívá jako homeopatický lék na řadu onemocnění, především těch žaludečních. Pro místní obyvatele je hrdinou v zimně i v létě.
V chladném období je konzumována pro své hřejivé účinky, v tropických vedrech zase podporuje tvorbu potu, který účinně ochlazuje a snižuje teplotu organismu.

V severovýchodní Indii pomáhá Bhut Jolokia domorodcům zahánět divoké slony. Přidávají ji do dýmovnic nebo jí potírají ochranné ploty.
Všeobecně nachází tato paprička využití také v kouřových granátech nebo v účinných pepřových sprejích.

Bhut Jolokia v kuchyni
Pokud si na tuto intenzivně pálivou záležitost troufnete, již v prvních okamžicích ucítíte svěží ovocnou chuť připomínající zelená jablka a meruňky.

Bhut Jolokia papričky dodají dlouhotrvající hřejivou jiskru nejrůznějším omáčkám, chutney, kari pokrmům, pizze nebo kuřecímu masu.
Výborně se hodí na kvašenou zeleninu, takže až budete příště nakládat třeba okurky nebo zelí, nezapomeňte přidat špetku této papričky.

Před použitím samotným je nejlepší papričky krátce orestovat a namočit.
Na zahřáté pánvi postačí celé papričky zlehka asi 20 sekund prohřívat, poté zalít vodou, odstavit a počkat 30 minut.
Takto rehydratované papričky Bhut Jolokia můžete snadno rozmačkat nebo nakrájet a použít jako základ pro salsu a jiné omáčky.