1 930 Kč s DPH | |
1 755 Kč bez DPH |
Kód | 86659664 |
Záruka | 24 měsíců |
Pamatujete masné výrobky vyráběné opravdu z masa podle ČSN 57 7269? Chcete si je doma vyrobit?
V této knize naleznete 671 původních receptur, používaných v československém masném a konzervárenském průmyslu od 50. let 20. století do roku 1993.
Receptury vychází z původní socialistické ČSN 57 7269 o zpracování masa a masných výrobků
Vraťte se ke kořenům našeho uzenářského umění.
Masné výrobky jsou v knize uspořádány do skupin podle Vyhlášky č. 69/2016 Sb.
Vydavatel zachoval ale i rozdělení do podskupin podle zažitých uzenářských zvyklostí, byť je stávající legislativa již nerozlišuje.
V každé receptuře je napsáno dávkování základních surovin a přísad, potřebných pro vyrobení 100 kg hotového vychlazeného masného výrobku.
Hmotnosti surovin a přísad jsou uváděny v kilogramech, ostatní použité jednotky (metry, kusy, litry) jsou konkrétně označeny.
Pokud u základních surovin není předepsán žádný způsob jejich úpravy před mícháním díla, zpracovává se čerstvé vychlazené maso.
Ostatní doporučené úpravy surovin – předsolení, spaření, ztužení, vaření, nasolení, zmrazení a pod. – jsou zmíněny v receptuře.
Koření se do díla přidává obvykle mleté.
Použití celého či drceného koření je v recepturách zdůrazněno.
Technologické postupy se drží klasických metod výroby masných výrobků, jejich formulace předpokládají alespoň základní znalosti uzenářské terminologie, předúpravy surovin, míchání díla, jeho plnění do obalů a tepelného opracování masných výrobků.
Pro amatérské uzenáře a experimentátory jsem doplnil stručný úvod do masné výroby.
Pokud si nevíte rady s výpočty navážek pro zamýšlené množství výrobků, nalistujte kapitolu „Přepočty receptur“.
Vyhledávání výrobků v knize Vám kromě obsahu usnadní i rejstříky.
Nejnovější vydání knihy 2022
ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE
Hmotnost 1,25 kg
Formát A5, 752 stran, pevná šitá vazba